Hållbarhetsdagen 2022

HÅLLBARHETSDAGEN 2022

Svenska kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet

25 oktober 2022 tilldelades Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet och Årets Influencer i Hållbar Mat under vårt hållbarhetsevent på Grand Hotel. I juryn för kockpriset ingick kockar i världsklass samt en sommelier. Dagen bjöd även på seminarium och paneldebatter där hållbarhet, mat och framtid var utgångspunkterna. Med över 300 besökare på eventet var både debatten fullsatt och minglet givande för våra utställare.

Om priset i Gastronomisk Hållbarhet


Syftet med priset är att uppmärksamma vikten av hållbar utveckling och forskning inom restaurangnäringen genom att utse och hylla den kock som bäst praktiserar detta i sin yrkesutövning. Priset sätter fokus på hur avgörande för framtiden hållbar utveckling är, ur såväl nationellt som globalt perspektiv. Målsättningen är också att på bred front öka nyfikenheten och intresset för denna kärnfråga, och för att poängtera hur viktig måltiden är i socialt hänseende samt för vår lokala och internationella besöksnäring.

Anna Winer
Anna Winer

Vinnaren utses efter kriterier


• En professionell kock som visat utmärkta
gastronomiska resultat i privat eller offentlig restaurangverksamhet.

• Pristagaren skall arbeta med ett tydligt hållbarhetsperspektiv ur ett ekologiskt, socialt samt ekonomiskt hänseende.

• Har i sin matlagning tagit del av vetenskapliga fakta gällande hållbarhet.
• Inspirerar gäster och kollegor med sin handling i hållbarhet, smakupplevelse och värdskap.
• Minskar användning av plaster samt arbetar med hållbara leverantörval.

• Minskar svinn på råvaror och i serverad mat.

• Priset går till enskild kock som är anställd, ägare eller frilans.

Juryn bakom Svenska Kockpriset i Gastronmisk Hållbarhet 2022

Årets pristagare av Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet beslutades av vår jury. Deltagare i juryn var Thomas Sjögren, Roland Persson, Håkan Thörnström och Mischa Billing. Juryn hade även Anna Anderberg, Hållbarhetschef, Carlsberg Sverige som support i hållbarhetsfrågor. Jury för 2023 presenteras senare.

Nominering till Årets Influencer i Hållbar Mat

Utöver prisutdelning för Årets Hållbarhetskock så utsågs även Årets Influencer i Hållbar Mat och där våra ambassadörer kom in i bilden. Det var våra ambassadörer som fick äran att nominera en influencer som dem inspirerades av inom hållbarhet. Dem som fick flest nomineringar lades ut på Taste by Globes Instagram och röstningen var igång. Instagramkontot som fick flest röster och då vann priset var foodgeekz.se som drivs av systrarna Evelina och Emmy.

Utställarna under eventet